Valitse sivu

Oletko valmis toiseen jännittävään World Marathon Majoriin? Niin olemme mekin.

New York Cityn maraton on 51. kertaa järjestettävä.

Juoksijat eri puolilta maailmaa aloittavat tänä sunnuntaina yhden vuoden kuuluisimmista maratonjuoksuista.

Viime vuonna kenttä kutistui 30 000:een COVID-19:n leviämisen ja riskin minimoimiseksi, mutta tänä vuonna kenttä on jälleen tavanomainen 50 000 osallistujaa.

Naisten ammattilaiskenttä on täynnä maailmanlaajuisia huippulahjakkuuksia sekä syvä amerikkalaisjoukko, samoin kuin miesten puolella.

Lyhyt historia New Yorkin kilpailusta

New Yorkin maratonin ensimmäisen juoksun järjestivät vuonna 1970 New York Road Runners Clubin puheenjohtajat Fred Lebow ja Vincent Chiapetta, kun Lebow ja Chiapetta johdattivat 127 osallistujaa muutaman kierroksen puiston ympäri.

Kilpailu kasvoi huomattavasti vuonna 1976, kun Manhattanin kaupunginosan presidentti Percy Sutton laajensi reittiä kaikkiin viiteen kaupunginosaan maratonin kaksisatavuotisjuhlan kunniaksi.

1980-luvun alussa New Yorkin maraton oli jo vakiinnuttanut asemansa merkittävänä kansainvälisenä tapahtumana, ja tuhannet ammattilaisurheilijat eri puolilta planeettaa olivat ilmoittautuneet kilpailuun kuuluisien juoksusuoritusten innoittamina. New Yorkin maratonin tunnetuimpiin voittajiin kuuluu norjalainen olympiavoittaja Grete Waitz.

Grete Waitz juoksi maaliin ajalla 2:32:30 ja rikkoi naisten maailmanennätyksen, ja hänen saavutuksensa rohkaisi juoksijoita kaikkialta maailmasta testaamaan kestävyyttään, ja pian maratonin osallistujamäärä kasvoi tuhansiksi osallistujiksi, jotka nyt palaavat New Yorkiin joka vuosi kilpailemaan.

2021: viime vuonna kenialainen Albert Korir voitti miesten kisan ajalla 2:08:22. Elkanah Kibet sijoittui amerikkalaisista neljänneksi ajalla 2:11:15.

Naisten puolella olympiakultaa voittanut Peres Jechirchir päihitti kilpailijansa ja voitti ajalla 2:22:39. Molly Seidel ansaitsi amerikkalaisen kärkisijan 2:24:42:n neljännen sijan myötä.

Maratonin reitti ja lähtöpaikka

Kilpailu alkaa Staten Islandilta ja päättyy Central Parkiin. 26,2 mailin (42 km) rata kulkee kaikkien New Yorkin viiden kaupunginosan läpi.

Juoksijat ja katsojat voivat ladata TCS New York City Marathon -sovelluksen. Sovelluksen avulla kuka tahansa voi seurata juoksijoiden edistymistä reaaliajassa. Sovelluksessa on tänä vuonna saatavilla myös suorat lähetykset kaikista ammattilaiskilpailuista.

Kartan voi ladata myös kilpailun viralliselta verkkosivustolta. Se sisältää maili- ja kilometrimerkit, pieniä reittieroja rintalappujen värien mukaan sekä tärkeimmät metroasemat kannattajille ja katsojille.

Milloin kilpailu alkaa?

Eri kilpailuluokat starttaavat eri aikaan sunnuntaina 6. marraskuuta. Ammattilaispyörätuoliurheilijat lähtevät liikkeelle kello 8.00 paikallista aikaa, ja heitä seuraavat kello 8.20 käsipyöräsprintterit ja vammaisjuoksijat. Naisten ammattilaiskilpailu alkaa klo 8.40 ja miesten ammattilaiskilpailu klo 9.05. Kun ammattilaisurheilijat ovat aloittaneet, yleisö aloittaa kilpailun porrastetusti klo 9.10 (Wave 1), 9.45 (Wave 2), 10.20 (Wave 3), 10.55 (Wave 4) ja 11.30 (Wave 5).

Kilpailu päättyy virallisesti kello 20.30.

Mistä katsella televisiosta

New Yorkissa se lähetetään suorana lähetyksenä kilpailupäivänä WABC-TV:n kanavalla 7 kello 8.30-13.00. EST.

New Yorkin ulkopuolella kilpailua voi seurata kello 8.30-11.30. EST ESPN2-kanavalla. Se striimataan ESPN-sovelluksen kautta.

Ammattilaiskilpailut suoratoistetaan myös kokonaisuudessaan New York City Marathon -sovelluksessa ilman keskeytyksiä.

ESPN3 tarjoaa myös näkymiä maaliin klo 9.00-16.30. EST katsomassa, kun juoksijat saavuttavat maalin.

New Yorkin maraton on tänä sunnuntaina 6. marraskuuta, ja 50 000 juoksijaa yrittää pitää vauhtinsa yllä 26,2 mailin reitillä.

Tämä maraton ei ole ainoa jännittävä asia New Yorkissa, vaan se on myös kaupunki, johon kannattaa sijoittaa, joko kiinteistöjen tai muiden kautta. Ota nyt yhteyttä Damalionin asiantuntijaan saadaksesi lisätietoja.