Selecteer een pagina

Klaar voor weer een spannende Wereld Marathon Major? Wij ook.

De 51e loop van de New York City Marathon is hier.

Lopers uit de hele wereld staan op het punt om deze zondag te beginnen aan een van de beroemdste marathons van het jaar.

Vorig jaar werd het veld ingekrompen tot 30.000 om de verspreiding en het risico van COVID-19 te minimaliseren, maar dit jaar is het veld teruggebracht tot de gebruikelijke 50.000 starters.

Het professionele vrouwenveld zit vol met wereldwijd toptalent en een groot Amerikaans contingent, en dat geldt ook voor de mannen.

Een korte geschiedenis van de New York City race

De eerste loop van de New York City Marathon werd in 1970 gehouden door de voorzitters van de New York Road Runners Club, Fred Lebow en Vincent Chiapetta, toen Lebow en Chiapetta 127 deelnemers een paar rondjes om het park leidden.

De race groeide aanzienlijk in 1976 toen Manhattan Borough President Percy Sutton de route uitbreidde tot alle vijf boroughs ter ere van het tweehonderdjarig bestaan van de marathon.

Aan het begin van de jaren tachtig had de marathon van New York zich al gevestigd als een belangrijk internationaal evenement met duizenden professionele atleten uit de hele wereld die zich hadden ingeschreven voor de wedstrijd, geïnspireerd door de beroemde prestaties die op het circuit werden geleverd. Tot de meest gevierde winnaars van de marathon van New York behoort de Noorse Olympiër Grete Waitz.

Grete Waitz finishte in 2:32:30 en verbrak daarmee het wereldrecord voor vrouwen. Haar prestatie moedigde lopers uit de hele wereld aan om hun uithoudingsvermogen te komen testen, en al snel steeg het aantal deelnemers aan de marathon tot de duizenden die nu elk jaar naar New York terugkeren om mee te doen.

2021: Vorig jaar won Albert Korir uit Kenia de mannenrace in 2:08:22. Elkanah Kibet eindigde als vierde Amerikaan in 2:11:15.

Bij de vrouwen won Peres Jechirchir, winnares van Olympisch goud, in 2:22:39. Molly Seidel behaalde de hoogste Amerikaanse eer met haar vierde plaats in 2:24:42.

Het parcours en de startplaats van de marathon

De race begint in Staten Island en eindigt in Central Park. Het parcours van 26,2 mijl (42 km) loopt door alle vijf wijken van New York.

Lopers en toeschouwers kunnen de TCS New York City Marathon App downloaden. Met de app kan iedereen de vorderingen van hardlopers in real-time volgen. Er zijn dit jaar ook live streams van alle professionele races beschikbaar op de app.

Een kaart kan ook worden gedownload van de officiële website van de race. Het bevat mijl- en kilometerpaaltjes, kleine routeverschillen op basis van de kleur van het rugnummer, en de belangrijkste metrohaltes voor supporters en toeschouwers.

Wanneer begint de race?

Op zondag 6 november starten verschillende racecategorieën op verschillende tijdstippen. Om 8 uur plaatselijke tijd gaan de professionele rolstoelatleten van start, om 8.20 uur gevolgd door de handbalsprinters en hardlopers met een handicap. De professionele vrouwenrace begint om 8.40 uur en de professionele mannenrace volgt om 9.05 uur. Nadat de professionele atleten zijn gestart, begint het grote publiek met de race in verschillende rondes om 9.10 uur (Golf 1), 9.45 uur (Golf 2), 10.20 uur (Golf 3), 10.55 uur (Golf 4) en 11.30 uur (Golf 5).

De race eindigt officieel om 20.30 uur.

Waar te zien op TV

In New York wordt het op de dag van de race live uitgezonden op WABC-TV, Channel 7 van 8.30 tot 13.00 uur. EST.

Buiten New York is de race te zien van 8.30 tot 11.30 uur. EST op ESPN2. Het wordt gestreamd via de ESPN App.

Ook zullen de professionele races in hun geheel worden gestreamd op de officiële New York City Marathon app, zonder onderbreking.

ESPN3 zal ook van 9.00 tot 16.30 uur de finishlijn bekijken. EST om te kijken hoe de lopers de race finishen.

De New York City Marathon is deze zondag, 6 november, waar 50.000 lopers zullen proberen hun tempo hoog te houden voor de route van 26,2 mijl.

Deze marathon is niet het enige spannende aan New York, het is ook een stad om in te investeren, hetzij via onroerend goed, hetzij via andere. Neem nu contact op met uw Damalion-expert voor meer informatie.