Select Page

Kina tilbyr et utfordrende, men spennende marked for ikke-resident investorer å navigere og lykkes i. For det første er det mye papirarbeid som må fylles ut på lokalt og provinsielt nivå. Fordelene ved å etablere et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) oppveier imidlertid den kjedelige registreringsprosessen og alle andre risikoer knyttet til å gjøre forretninger i Kina. A Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) er et selskap med begrenset ansvar som er spesialdesignet for internasjonale investorer.

For at et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) skal starte forretningsaktiviteter i Kina, må det ha minst én investor. Maksimalt 50 utenlandske investorer er tillatt, men det anbefales å strukturere en konsolidert internasjonal aksjepost i et offshore-selskap før du går inn i å opprette et selskap i Kina.

En annen selskapsstruktur i Kina, Foreign Invested Enterprises (FIEs) , kan etableres ved å bruke delvis og full utenlandsk kapital. I sistnevnte får utenlandske investorer full kontroll over operasjonelle, investerings- og ledelsesstrategier på vegne av selskapet. Et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) med mer enn én investor er pålagt å ha sitt eget styre. På den annen side må et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) med en enkelt investor ha en administrerende direktør i stedet for et styre.

Mens Wholly Foreign Owned Enterprises (WFOEs) kan engasjere seg i ulike bransjer med noen få restriksjoner i tankene, anses investorer å følge bestemmelser i Kinas Foreign Investment Industrial Guidance Catalogue og bransjespesifikke regulatoriske regler. Liberalisering av utenlandske investeringer økte populariteten til Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) blant internasjonale investorer, med Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) som et av de mest brukte investeringsselskapene i Kina.

Registreringskrav for helt utenlandsk eid foretak (WFOE).

For å etablere et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) i Kina, må investor/e må følgende kriterier:

 • Minst 1 investor for et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) med permanent opphold i et hvilket som helst annet land bortsett fra Kina, Hong Kong, Macau og Taiwan.
 • En (1) direktør eller styre. I et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) kan en investor bli tildelt som direktør.
 • En (1) juridisk representant
 • En (1) daglig leder
 • Én (1) veileder, som ikke antar direktør, leder, toppleder eller juridisk representant for et helt utenlandsk eid foretak (WFOE)
 • Registrert bedriftsadresse, en som kan være en virtuell kontoradresse
 • Størrelsen og omfanget av den nye Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) som skal etableres

Avhengig av bransje og region, kan et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) kreves ytterligere dokumenter for å lykkes med å innlemme et selskap i Kina.

Helt utenlandsk eid foretak (WFOE) registrert og startkapital

Det kan være forvirrende for førstegangsinvestorer i Kina å skille mellom en faktisk startkapital og en registrert kapital. Et pålitelig konsulentfirma som hjelper med å sette opp Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) i Kina kan gi investorer en dypere forståelse mellom disse to faktorene.

For øyeblikket har Kina eliminert regler knyttet til minimumsbeløpet startkapital og registrert kapital for selskaper i hele utenlandsk eie (WFOE). Som regel er det ingen minimumskapitalandel som må investeres ved etablering bortsett fra de faktiske kostnadene for registreringsprosessen.

For å lette en jevn og enkel etablering og utstedelse av sertifisering av registrering, anbefales investorer å erklære en registrert kapital på 1 000 000 RMB eller mer for Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE)

Investorer må huske på at den registrerte kapitalen ikke trenger å bli introdusert i Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) umiddelbart etter registrering. Den anbefalte startkapitalen gjelder beløpet som et selskap har som mål å produsere gjennom et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) innen en fast 29-årsperiode. En registrert kapital i hele utenlandsk eie (WFOE) kan brukes til å støtte kostnadene ved å drive et nyopprettet selskap og dets aktiviteter, inkludert betaling til arbeidsstyrken, leiebetaling for kontorer eller fasiliteter og kjøp av produkter.

Med den enkle og greie registreringsprosessen er det ikke rart at mange investorer er opptatt av å etablere et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) i Kina.

Registrering av en Kina-adresse av et helt utenlandsk eid foretak (WFOE)

For å fullføre registreringen av et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) i Kina , anses utenlandske selskaper å oppgi en gyldig registrert adresse til lokale myndigheter. Som regel ber kinesiske myndigheter vanligvis investorer om å sende inn følgende dokumenter:

 • 2 originale kopier av kontorleiekontrakt
 • 2 kopier av boligeierattest knyttet til registrert firmaadresse. Dokumentet må stemples med den offisielle signaturen til stempelet til tittelinnehaveren

I noen regioner i Kina er det mulig å bygge et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) ved å bruke en virtuell kontorleiekontrakt i stedet. I følge Free Trade Zone (FTZ) tillater noen kinesiske regioner etablering av et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) med en virtuell kontoradresse.

I tilfelle et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) har til hensikt å engasjere seg i eksportaktiviteter, er registrering av en faktisk kontoradresse nødvendig for å oppnå full skattemeldingsfordeler.

Nødvendig dokumentasjon for Kina helt utenlandsk eid foretak (WFOE)

I tilfelle investoren til et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) er et selskap, må følgende dokumenter arkiveres for å sikre vellykket selskapsinkorporering:

 • Omfattende omfang av det nye selskapet som skal etableres i Kina. Dersom en bedrift ønsker å drive med eksport- og importvirksomhet, må en bedrift føre opp alle varene som skal leveres.
 • Bankbrevreferanser
 • Generer minst ti kinesiske navn for selskapet
 • 2 notariseringer av investors identifikasjon og sertifisering av registrering. Disse dokumentene bør attesteres av en lokal offentlig notar og verifiseres av den kinesiske ambassaden i investorens hjemland.
 • Kopi av originale pass og kopier av direktører, juridiske representanter og tilsyn for Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) som skal inkorporeres.
 • Kopier av pass fra økonomisjefen og skattespesialisten til selskapet som skal etableres.

Omfattende helt utenlandsk eid foretak (WFOE) oppsettsprosedyre

Prosedyre for forhåndslisensiering

Før du kan etablere et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) i Kina, må investorer oppfylle ulike forhåndslisensieringskrav, inkludert:

 • Innhenting av all relevant dokumentasjon for søknadsprosessen
 • Godkjenning av kinesisk firmanavn for søknad og forhåndsregistrering
 • Innlevering av dokumenter signert av investor/e
 • Søknadsprosess for Wholy Foreign Owned Enterprise (WFOE).
 • Utfylling av godkjenningssertifikat fra Utenriksdepartementet for økonomiske forhold og handel
 • Fullføring av virksomhetsregistreringslisens

Prosedyre etter lisensiering

Investorer må sikre all nødvendig forretningslisens for å operere i Kina. Her er noen aktiviteter som må fullføres før et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) kan begynne å operere i landet.

 • Registrering hos lokale offentlige sikkerhetsavdelinger
 • Produksjon av firmastempler
 • Åpne en bankkonto i Kina
 • Søknad og godkjenning av import- og eksportlisens, om nødvendig
 • Søknad om generell skattyter (MVA) og skatterefusjonstillatelse, som forespurt

Oversikt over Kinas skatteregime for helt utenlandsk eid foretak (WFOE)

Kina er kjent for å ha et komplekst skatteregime. For investorer som ønsker å etablere et helt utenlandsk eid foretak (WFOE), er det relevante skatter å vite:

Bedriftsskatt

Avhengig av omfanget til en skattyter, må bedriftsinntektsskatten i Kina betales månedlig eller kvartalsvis innen 15 dager ved slutten av måneden eller kvartalet. Dette vil bli vurdert og avgjort med skattekontoret ved utgangen av året eller innen fem måneder fra og med 31. desember hvert år.

I hovedsak beregnes Enterprise Income Tax basert på entreprenørinntekt eller overskuddsskatt som et selskap genererer på måneds- eller kvartalsbasis. Kontraktsprisen hvis tjenestene tilbys i Kina kan også brukes til å beregne Enterprise Income Tax som et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) må betale.

I Kina har skattemyndighetene rett til å vurdere skattesatser etter førstegangsvurdering. Enkelt sagt, Enterprise Income Tax = Fortjeneste før skatt eller kontraktspris X Gjeldende fortjenesteskattesats X Gjeldende EIT-sats.

Vanligvis varierer overskuddsskattesatsen mellom 15 % og 50 %, avhengig av typen tjenester en Wholly Foreign Owned Enterprise (WFOE) tilbyr. Skattesatsen for overskudd er delt inn i følgende aktiviteter:

 • 30 % til 50 % for administrasjonstjenester
 • 15 % til 30 % for design og konsulenttjenester
 • 15 % for andre tjenester

Skattesatsen for overskudd bestemmes av det lokale skattekontoret. I henhold til Kinas lov om bedriftsinntekt, kan gjeldende bedriftsinntektsskatt nå opptil 25 % for utenlandske foretak som foretak i hele utenlandsk eie (WFOEs)

Merverdiavgift

Merverdiavgiftsprosenten i Kina vil avhenge av aktivitetsomfanget til et helt utenlandsk eid foretak (WFOE). Standard merverdiavgiftssats i Kina er 17 % for handelsselskaper og 6 % for konsulentfirmaer. I tillegg vil merverdiavgift være fradragsberettiget i helt utenlandsk eide foretak (WFOEs).

De tre punktene i merverdiavgiftssystemet i Kina for helt utenlandsk eid foretak (WFOE) er som følger:

 1. Et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) må regoniseres til en generell skattebetaler før det kan kreve momsfradrag gjennom hele virksomheten.
 2. Spesiell mva-faktura kan benyttes til fradrag for merverdiavgift.
 3. Et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) må generere inntekter før det kan begynne å betale merverdiavgift. Et utenlandsk eid selskap i Kina må generere juridiske inntekter innenfor enhetens kapasitet for å trekke fra merverdiavgiftsfakturaer fra det totale merverdiavgiftsbeløpet som skal betales på inntekten.

Det er viktig å huske at når du betalte merverdiavgift eller andre avgifter i Kina er det mindre sannsynlig å få dem tilbake direkte. Med mindre et helt utenlandsk eid foretak (WFOE) sender inn skatteadministrasjonsvurdering fra skattebyrået for å rette feil, anses kinesiske fakturaer kun som gyldige i 360 dager for fradrag.

Forskuddstrekk

 • Kildeskatt er gjeldende i tilfelle inntektene fra Kina vil bli overført til utlandet.
 • En tjenesteavtale vil bli inngått hvis et kinesisk helt utenlandsk eid foretak (WFOE) vil bli sendt til en utenlandsk enhet. Totalt 10 % vil bli vurdert på beløpet for tjenesteavtalekontrakten. Den endelige satsen for forskuddstrekk vil bli vurdert etter nøye vurdering av kontrakter og fakturaer.
 • Kildeskatt i Kina består hovedsakelig av Enterprise Income Tax (EIT) etter en grundig avgjørelse av en kinesisk skatteoffiser. Kildeskatt varierer mellom 20 % og 25 %, merverdiavgift mellom 6 % og 17 %, og tilleggsskatt mellom 11 % og 13 %, avhengig av hvor det vurderende skattebyrået befinner seg i Kina.
 • I henhold til landet der pengene vil bli overført, kan skatterabatt for det totale beløpet for bedriftsinntektsskatt betalt i Kina være gjeldende i henhold til gjeldende dobbeltskatteavtaler.
 • Når det gjelder kinesisk merverdiavgift og tilleggsavgift, er de vanligvis ikke gjenvinnbare i andre land.
 • Helt utenlandsk eid foretak (WFOE) kan betale inntektsskatt før du returnerer utbyttet til utlandet.

For å dra nytte av de utmerkede investeringsmulighetene i Kina, kan Damalion hjelpe deg med å registrere et selskap i Hong Kong . Vi har også et dedikert team av konsulenter som spesialiserer seg på å hjelpe private og institusjonelle investorer med å registrere et selskap i Kina . På denne måten kan investorer utnytte alle fordelaktige skattefordeler i Hong Kong og vekstpotensialet ved å kunne opprette og utvide investeringsstrukturer i Fastlands-Kina. Ring en Damalion-ekspert i dag og finn ut hvordan du kan optimalisere forretningspotensialet ditt i en av verdens største økonomier.

Denne informasjonen er ikke ment å være en erstatning for spesifikk individualisert skatt eller juridisk rådgivning. Vi foreslår at du diskuterer din spesifikke situasjon med en kvalifisert skatte- eller juridisk rådgiver.